19 Eylül 2016 Pazartesi

Birleşik Krallık Siyasi, Askeri, İdari ve Hukuk Sözlüğü: G-I










G-I

    Gaiters: 17. Yüzyılın sonlarında üretilmeye başlanan, ilk olarak askeri birliklerde kullanılmaya başlanan tozluk. İki çeşidi vardı. Biri korumalı ve ağır, diğeri hafif ve korumasız. 1800'li yılların ikinci yarısında sivil giyimde de kullanılmaya başlandı. Günümüzde Britanya Ordusunda ve birçok orduda tören birliklerinde kullanılmakla beraber, saha kamuflajlarında da modern varyasyonları kullanılmaktadır.

    Gentry: Taşralı çiftçilerle, büyük toprak sahiplerinin arasında yer alan toprak sahiplerine verilen isim.

    Gas (Kimyasal Silah Gazı): İlk olarak 1. Dünya Savaşı sırasında, Almanlar tarafından Ruslara karşı (Ocak 1915) kullanılan, sinir sistemini tahrip eden kimyasal silah. Almanlar etkilerinin büyüklüğünü görünce aynı silahı Batı Cephesinde de kullandı (Nisan 1915). Müttefik Devletlerde buna karşı gas kullanımına başladı. 2.Dünya Savaşında da kullanılan silah, BM tarafından katı ve sert kurallarla yasaklandı. Yine de 1. ve 2. Körfez Savaş sırasında yer yer kullanıldı.

    Grand Remonstrance-1641 (Büyük İtiraz-1641): Parlamento liderleri tarafından Kral Charles-I'e karşı büyük açıklamaya verilen isim. Avam Kamarasında kabul edildi fakat kral tarafından reddedilmesi, İngiliz İç Savaşı'na giden yolu hızlandırdı.

    Grenadier: Bomba yapımı ve kullanımı konusunda uzman olan askerlerden oluşturulan birlik. 1684 yılında kuruldu. Zamanla seçkin birlikler arasında girdi. Elit, tecrübeli ve ağır silahları kullanabilen askerlerden oluşurdu. Günümüzde Kraliyet Muhafızlarının tören birliğinde temsil edilirler.

    Gunpowder Plot (Barut Komplosu): (Bkz: Barut Komplosu)

    Gurkha Tugayı: (Bkz: Gurkha Birlikleri)

    Hastings Savaşı: 1066 Yılında Normandiya Dükü ile İngiltere Krallığı Kralı arasında gerçekleşen savaş. Savaşın sonunda Kral yenilmiş ve Normandiya Dükü William, İngiltere Krallığı tahtına Kral William-I (yada William The Conqueror) adıyla çıkmıştır. 

    Hearth Tax: 1662-1689 yılları arası her meskende yanan her ocak için 2 şilin üzerinden alınan vergi.

    Highlanders: 17. Yüzyılın ortalarında kurulan, İskoç elit askerlerden oluşan askeri birlik. Bu birlikler tecrübeli, kılıç, tüfek, top ve at kullanmasını bilen, eğitimleri sürekli askerlerden oluşuyordu. Günümüzde Kraliyet Muhafızlarında temsil edilmekle beraber, eski birliklerin bir kısmı günümüzde de donanımlı ve elit askerleri ile varlığını sürdürmektedir.

    Hudson's Bay Company: Hudson Körfezi ve çevre arazilerde, kürk ticaretiyle uğraşmak üzere 1670 yılında kurulan şirket. Günümüzde yine kürk ve diğer alanlarda faaliyet göstermektedir.

    Home Guard: 1940 yılında, 2. Dünya Savaşı sırasında kurulan, yaşlı erkek ve kadınlardan, 3/1 engelli olanlardan, 1.Dünya Savaşı ve ara savaş gazilerinden oluşturulan; görevi anavatanı işgale karşı korumak ve orduya her türlü ikmali, lojistik desteği sağlamak olan birlik. Aslında temeli Local Defences Volunteers / Yerel Savunma Gönülleri adlı olan birlikti. Bu birlik 1922 yılında kurulmuştu. 1940 yılında ismi Home Guard olarak değiştirildi. Savaş sonuna kadar mevcudu 1.800.000'e kadar ulaştı. Aralık 1944 tarihinde askerlerinin yarısı terhis edilmiş, 31 Aralık 1945 tarihinde ise tamamen terhis edilmiştir. Günümüzde Home Guard'ı göreve çağırma ve toplama yetkisi Parlamentoya onayıyla Savunma Bakanlığına aittir.

    Hussars: Kökeni 15. yüzyıla dayanan Avusturya ve Macaristan temelli, elit süvari birliklerine verilen isim. Britanya Ordusunda ilk olarak 1806 yılında varlık gösterdiler.

    Independents: 17. Yüzyılda piskoposluk ve Presbyterianlığı reddeden, yerel kilisenin özerkliğine inanan grup. Independent'lar, Cromwell'ın Yeni Model Ordu'sunda etkili konumdaydı. Restorasyon dönemiyle beraber hızla güç kaybettiler. 

    Interregnum: Fetret Devri anlamında kullanılan kelime. Kral Charles-I ve Kral Charles-II arasındaki Commonwealth ve Pretectorate için kullanılır.

    Irish Republican Army (İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu): (Bkz: IRA)

    Ironsides: Oliver Cromwell'ın kurduğu Yeni Model Ordu'ya verilen takma isim.





 Derleyen ve Yazar: Lord Murrays

 Kaynakça:


    

    

    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder