7 Eylül 2016 Çarşamba

Birleşik Krallık Siyasi, Askeri, İdari ve Hukuk Sözlüğü: D-F









    

   
    (Bkz: Birleşik Krallık Siyasi, Askeri, İdari ve Hukuk Sözlüğü: A-C



D-F


    Declaration of Tolerance (Tolerans Deklerasyonu): Kral Charles-II ve Kral James-II tarafından batıni görülenlere ve Katolikkere karşı ceza yasalarının hafifletileceğine dair yayınlanan deklerasyon.

    Declaration of Balfour / Balfour Declaration (Balfour Deklerasyonu): İlki 1917 yılında Britanya Dış İşleri Bakanı Lord Arthur James Balfour tarafından kaleme alınıp, Musevi lider Edmund Rothschild'a gönderilen Filistin'de bir Yahudi Devleti kurulması isteklerini kabul eden açık mektup. İkincisi 1926 yılında yayınlanmıştır. İsrail Devleti'nin kuruluşuna hukuki zemin hazırladığı kabul edilir.

    Deist: Vahiy yerine akla dayanan inanç. Birleşik Krallık'ta 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyıl başlarında yaygınlaşmaya başladı.

    Detroit Muharebesi: 1812 Savaşı sırasında Tümgeneral Sir Isaack Brook'un, Detroit'i almak için General William Hull komutasındaki ABD Ordusu ile giriştiği muharebe. Britanya kuvvetleri kesin bir zafer kazanmış ve Detroit'i işgal etmişlerdir. 

    Diggers: Madenci anlamında kullanılan kelime. Britanya proleteryası içinde 18. yüzyıldan itibaren daha solda görüşleri olan kesim için kullanılmaya başlandı.

    Disbanding Act-1699: Kral William-III tarafından çıkarılan 7.000 askerin terhisini içeren terhis yasası. 

    Dragoon Guards: 1740'lı yıllarda kurulan elit süvari birliği. İlk zamanlarda sadece Kraliyet Muhafızlığı görevini üstlenseler de daha sonra asker alımını arttırarak elit askerler olarak birliklere verildiler. Bu askerlere sahip olan birlikler ayrıcalıklı olarak görülüyor, komutanlarına ise prestij sağlıyordu. Günümüzde Tank ve Mekanize birliklere bu isimler verilmektedir. Klasik Muhafızlar ise halen Kraliyet Muhafızlığı görevini yürütmektedir.

    East India Company (Doğu Hindistan Şirketi): Kraliyet izniyle 1600 yılında kurulan ticari şirket. Şirketin kuruluş amacı Portekiz'in Asya'da ki zayıflayan ticareti karşısında avantaj sağlamak amacıyla kuruldu. Zamanla Hindistan'ı merkez alan bir yapılanmaya dönüştü. Şirket 17.yüzyılın sonlarına doğru Hindistan'da, Kraliyeti temsil eden bir devlet haline geldi. Hindistan'ın büyük kısmını yönetiyor, yöneticiler atıyor, şirkete bağlı askerler alınıyor hatta Kraliyet hukukunu temsil etme adıyla kendi mahkemelerini bile kuruyordu. Şirketin gücünden çekinen Londra, şirketin yönetimi altındaki çıkan sorunları bahane ederek bazı yasal düzenlemeler getirdi. 1857 Büyük Hindistan İsyanından sonra Hindistan'ın sorumluluğu ve yönetimi şirketten alınarak doğrudan Britanya yönetimine geçti. 1 Haziran 1874 yılında iflasını ilan ederek kapatıldı.

    Eastland Company: Baltık ülkeleri ve Baltık bölgesiyle ticari faaliyette bulunmak amacıyla 1579'da kuruldu. 50 yıldan uzun bir süre bölgede tekel konumunu sürdürdü. 1661 yılında tekel konumunu kaybetti. 1677 yılında kapatıldı.

    El Alamein Muharebeleri: 2.Dünya Savaşı'nda Afrika Cephesinde gerçekleşen muharebeler. Birincisi 1-27 Temmuz 1942 Tarihlerinde, Field Marshal Claude Auchinleck komutasındaki Britanya kuvvetleri ile FeldMarshall Erwin Rommel komutasındaki Nazi Almanyası kuvvetleri ve Rommel'in müttfeği Orgeneral Enea Navarini komutasındaki İtalyan Kuvvetleri arasında gerçekleşti. Taraflar arasında bir galip çıkmadı. İkincisi ise 23 Ekim - 11 Kasım 1942 Tarihlerinde Field Marshal Harold Alexander komutasındaki Britanya kuvvetleri ile Orgeneral George Stumme/Orgeneral Ritter Von Thoma komutasındaki Nazi Almanyası kuvvetleri arasında gerçekleşti. Muharebe sonucunda Britanyalılar kesin zafer kazandı. General Stumme muharebe sırasında hayatını kaybetti, General Von Thoma ise esir oldu.

    Enclosure (Çitleme): Açık tarla tarım sistemini kapalı arazi sistemine dönüştüren 1800'lü yılların başlarında tamamlanan süreç. 

    Episcopalian: İskoçya Kilisesinde Presbyterianism'i benimsemeyenler için kullanılan için kelime. Terim anlamı piskoposların yönetimidir.

    Equity/Equity Courts: Equity kelimesi geçmişte ve günümüzde de insanlar arasındaki dürüstlük ve hakkaniyete uygunluğu ifade eder. Dar anlamıyla common law mahkemeleri dışında, belirli mahkemeler tarafından (equity courts) bir hakkın uygulanması yada ortadan kaldırılması için yargılama yapan hukuk sistemine verilen isim.

    Erastian/Erastianism: Devletin Kilise karşısında üstünlüğünü kabul eden inanç ve o inanca mensup olan kişi.

    Exchequer: Ortaçağ'da, İngiltere Krallığı maliye dairesi. Mali işlerle uğraşılır ve exchequer lordları/baronları olarak bilinen görevlileri Norman krallarının memurlarıydı. Paraları toplar, hesapları denetlerdi. The Court of Exchequer adlı mahkemeleri de mevcuttu. 400 yıldan fazla varlığını sürdüren mahkeme 1800'lü yılların sonlarına doğru common law mahkemelerine devredilmiştir.

    Fens: İngiltere bölgesinin doğusunda, Cambridgeshire, Norfolk, Lincolnshire ve Suffolk'u içeren düzlüklere verilen isim.

    Field Marshal: Britanya Silahlı Kuvvetlerinde en yüksek rütbe. 1736'dan itibaren kullanılmaya başlanmıştır.

    Fifth Monarchists (Beşinci Monarşistler): İsmini Tora'da ki bir kehanetten alan, Daniel'in kitabında Asur, Pers, Roma ve Yunan imparatorluklarından sonra Tanrı'nın beşinci krallığı kuracağını ve bunun 1000 yıl süreceğini bildirmesi bu hareketin çıkış noktasıdır. Beşinci Monarşistler, tarihin her devrinde birçok ülkede ortaya çıkmışlardır. Amaçları, İsa'nın Krallığı'nı kurmak için hazırlık yapmak, gerektiğinde şiddete ve askeri yöntemlere başvurarak içinde bulundukları düzenleri değiştirmektir. Britanya'da ilk güçlü çıkışları İngiliz İç Savaşı sırasında olmuştur. Kerhen de olsa Parlamentaristleri desteklemişler ve Kral Charles-I'in idamı için çalışmışlardır. İlk büyük toplantılarını ise 1651'de radikal rahipler John Simpson ve Edmund Feake'nin liderliğinde yapmışlardır. Düşünceleri, Yeni Model Ordu içinde hızla yayılmıştır. 1666 yılında kurulacağına inandıkları İsa'nın Krallığı için Oliver Cromwell'ın, 1653 darbesini desteklemişlerdir. Fakat Cromwell'ın, Protecrate adı altında dikta yönetimi üzerine tepki gösterdiler. Cromwell tarafından 1657 yılında ordu içindeki liderleri ve rahipler tutuklandı. 1659 yılında bir darbe girişiminde bulundularsa da başarısız oldular. 1661'de ikinci bir darbe girişimini denemişler ama tekrar başarısız oldular. Restorasyon dönemi sırasında liderlerin ve kıdemlilerin tamamı idam edildi. Beşinci Monarşist hareket böylece dağıldı. Birçok mensubu binyıl tarikatlarına katılmışlardır.





 Derleyen ve Yazar: Lord Murrays

 Kaynakça:


    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder