27 Haziran 2016 Pazartesi

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Kısa Genel Tanım


  Genel yanılgı İngiltere'yi tek parça olarak ulus devlet olarak görmektir. Günlük hayatta, dizilerde, filmlerde hatta devlet işlerinde bile 'İngiltere Kraliçesi', 'İngiltere Başbakanı', 'İngiltere Parlamentosu' tabirlerini duyarız. Halbuki bu tam doğru değildir.

  'İngiltere' denilerek kastedilen ülke tam adıyla United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı'dır. Kısa ismiyle United Kingdom Birleşik Krallık veya Great Britain / Büyük Britanya veya Britain / Britanya.

  Peki nedir bu İngiltere ve Birleşik Krallık arasındaki fark?

  


   England/İngiltere, Scotland/İskoçya ve Wales/Galler, Büyük Britanya'yı oluşturmakta buna ek olarak Northern Ireland/Kuzey İrlanda ile birlikte ortaya Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı yada Birleşik Krallık ortaya çıkmaktadır.

   Birleşik Krallık Avrupa'nın batısında, Kıta Avrupası'ndan ayrı Britanya adasının tamamı ve İrlanda adasının Kuzey-Doğu kısmı ile Britanya Adalarından oluşur.

   Birleşik Krallık vatandaşlarına British/Britanyalı denir. Ayrıca English/İngiliz, Scottish/İskoç, Welsh/Galli, Irish/İrlandalı olarak 4 ayrı major alt-kimlik vardır.

   Resmi dil İngilizcedir. Bununla beraber 6 bölgesel dil tanınmıştır.

 

   Birleşik Krallık Meşruti Monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Kraliyetin başında bir monark bulunur. Monark ülkenin birliğini, bütünlüğünü, ulusun liderliğini ve ordunun başkomutanlığını temsil eder. Monark yetkileri tamamen semboliktir.

  Ülkenin yasama gücü Birleşik Krallık Parlamentosudur. Parlamento House of Commons / Avam Kamarası ve House of Lords / Lordlar Kamarası olmak üzere ikiye ayrılır. Hükümet Avam Kamarasında serbest ve demokratik seçimlerde 650 sandalyenin yarısından bir fazlasını kazanan parti ile kurulur. 


  (Bkz: Birleşik Krallık Siyasi Yapılanması)

  İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'nın da kendilerine ait görev ve yetkileri yasalarla belirlenmiş kendi yasama organlarına sahiptir. 

  (Bkz: İskoçya siyasi ve idari yapılanması
  (Bkz: Galler siyasi ve idari yapılanması)
  (Bkz: Kuzey İrlanda siyasi yapılanması
)

  İngiltere bölgesinin ise kendine ait bir alt meclisi yoktur. Bölgenin kendine ait yönetimi Şehir Konseyleri ile Birleşik Krallık parlamentosu arasında paylaştırılmıştır. 



  Birleşik Krallık dünya hukukunun en kompleks hukuk sistemine sahiptir. Ülke Anglo/Sakson hukuk sistemi olarak bilinen hukuk sistemine sahip olmakla beraber her bölgenin kendine ait yerel bazda hukuk kurulları vardır. 



  İngiltere bölgesi, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda ile birlikte Birleşik Krallığın bir alt parçasını oluşturmakla beraber, başkentin, kraliyet merkez sarayının, parlamento merkezinin, birçok kamu kuruluşunun merkezi bu bölgede olması sebebiyle, İngiltere, Birleşik Krallık yerine kullanılan bir tabirdir.

  Bu 4 ayrı bölgeden ayrı olarak Birleşik Krallık'ın idari yapılanmasının başka parçaları da vardır.


  Bunlar;

  British Oversas Territories/Britanya DenizAşırı Toprakları

  (Bkz: Britanya Denizaşırı Toprakları)

Britanya Denizaşırı Toprakları



  Crown Dependencies/ Taç Toprakları


  (Bkz: Taç Toprakları)

Taç Toprakları
  


  Birleşik Krallık Bayrağı İngiltere, İskoçya ve İrlanda bayraklarının bileşiminden oluşmaktadır. Bu bileşime 'Union Jack' denilmektedir.
 
  İngiltere Aziz George Haçı
  İskoçya Aziz Andrew Haçı
  Kuzey İrlanda Aziz Patrick Haçı ile temsil edilmektedir.

  Galler'in kendine ait bir bayrağı olmasına rağmen Union Jack'te temsil edilmemektedir.
 
   Bununla birlikte Kuzey İrlanda'nın 1974 yılından itibaren kendine ait bir bayrağı yoktur. Aziz Patrick Haçı ise sadece Union Jack'te 1937'den önce İrlanda'yı, 1937'den sonra da Kuzey İrlanda'yı temsil etmek için kullanılmaktadır. 


  (Bkz: Birleşik Krallık Bayrağı
  

   

  

 Çeviri ve Hazırlayan: Lord Murrays

 Kaynakça:
 https://global.britannica.com/place/United-Kingdom
 http://www.bbc.com/news/world-europe-18023389
 https://www.gov.uk/
 http://www.rahbarnes.co.uk/Union/UnionWithIrelandAct.php
 http://www.actofunion.ac.uk/
 http://www.cabinetoffice.gov.uk/content/devolution-guidance
 https://books.google.com.tr/books?id=KGcs_RMjQIsC&printsec=frontcover&dq=isbn:9780192801289&hl=tr&sa=X&ved=0ahUKEwjs_I-3pOXPAhXFPBoKHeboC0QQ6AEIHTAA#v=onepage&q&f=false
 

    

2 yorum: