19 Ocak 2017 Perşembe

Biyografi - J.K. Rowling





    Joanne Kathleen 'Jo' Rowling. (Doğum: 31 Temmuz 1965) Britanyalı yazar ve aktivist. Dünyaca ünlü 400 Milyondan fazla satmış, film ve video oyunlarına da uyarlanmış, 'Harry Potter' serisinin yazarıdır. Ayrıca İnsan Hakları savunucusu, Birleşik Krallık İşçi Partisi üyesi ve aktivisti.





 



Hayatı

    Rowling, 31 Temmuz 1965 Tarihinde, Yate / Gloucestershire, Birleşik Krallık'ta dünyaya geldi. Babası mühendis Peter James Rowling, annesi teknisyen Anne Rowling'tir. Kızkardeşi Dianne, Haziran 1967'de dünyaya geldi.

    Rowling ilk yazı denemesini 5 yaşındayken gerçekleştirdi. Kısa öyküler yazıyordu. Bu öykülerin birçoğu anlamsız olsa da sonradan ortaya ilk denemesi olan 'Rabbit' / 'Tavşan' çıktı. 


    Çocukluğunda ailesi ile birlikte iki kez taşındı. Winterbourne bölgesinde ki evlerine çok yakın olan bir komşusunun, soyadı Potter'dı. Bu komşunun çocuklarıyla uzun vakitler geçiriyor ve oyunlar oynuyordu. Soyisimlerini de çok sevmişti ve bu soyisimden tekerlemeler ve şakalar çıkarabiliyordu. Bu isim Rowling'in hafızasına kazındı.


    1974 Yılında ailesi ile Tutshill’e taşındı ve ilkokula Tutshill’de 'Wyedean Okulu'na başladı. İlk ve Ortaöğretim dönemi boyunca sakin, utangaç, spor faaliyetlerinden biraz uzak ancak derslerinde ortalama üstü bir başarılı öğrenci oldu.


Peter James Rowling ve Anne Rowling


    

    Okuldan mezun olduktan sonra, Oxford Üniversitesi'ne başvurdu fakat kabul edilmedi. Bunun yerine Exeter Üniversitesi, Fransız Lisanı bölümüne kayıt yaptırdı. Üniversite yıllarında ise ders başarısı ortalamaydı. Sürekli romanlar okudu. Britanya, Fransız, Alman, Rus ve Amerikan edebiyatında sayısız eseri okudu. Okul sonrasında ise profesyonel sekreter olmayı planlıyordu ancak okulun son yıllarında ki stajlarda ve mezun olduktan sonraki Uluslararası Af Örgütü'ndeki sekreterlik deneyimlerinde oldukça başarısız oldu. 

    Bu çalışma deneyimi ona iş dünyasında ilk deneyiminde başarısızlığa uğramış olmasına yol açtıysa da siyasi ve sosyal fikirleri şekillendi. Rowling'in lise ve üniversite çağları, Margaret Thatcher'in dönemiydi. Özellikle Lady Thatcher'ın son yıllarda ki otoriterleşen yönetimi, Rowling'in aile ortamının demokrat görüşlü olması ve Rowling'in Af Örgütü'nde ki iş deneyimi onu Birleşik Krallık İşçi Partisi'ne, demokrat fikirlere ve İnsan Hakları konusunda daha duyarlı olmaya yöneltti. 

    Rowling, 1990 yılında erkek arkadaşı ile birlikte Londra'ya taşındı. Yolculuğu trenle gerçekleştirmişlerdi ve 4 saatlik bir gecikme yaşadılar. Bu ona Harry Potter ile ilgili ilk fikri verdi. Aynı yıl annesinin hayatını kaybetmesi Rowling'i derinden etkiledi. Depresyona girdi ve intiharı dahi düşündü. Bu dönemi ona kitaptaki 'Ruh Emiciler'i yaratmasına sebep oldu. 

    1991'de, bir arkadaşının tavsiyesi üzerine tek başına Portekiz'in Porto kentine İngilizce öğretmeni olarak gitti. Burada, Portekizli eşiyle tanıştı ve evlendi. 1993 yılında kızı Jessica dünyaya geldi fakat çift aynı yıl Kasım 1993'te boşandılar. Rowling, Birleşik Krallık'a geri döndü. 

    Bu dönem Rowling için en zor dönem oldu. İskoçya'nın Edinburgh kentinde, kızkardeşinin evine yakın bir yerde yaşamaya başladı. Bu süreçte çok zorlandı. Fransızca öğretmenliği yapıyor, İskoç Sanat Konseyi'nden burs alıyordu. Yıllar sonra 'O dönemim evsiz kalmaktan dahi kötü bir dönemdi' olarak niteledi. 


Rowling'in, Harry Potter Serisinin ilk kitabını yazdığı 'The Elephant House'


    

    Harry Potter serisinin ilk kitabını 1995 yılında bitirdi. 12 yayınevi tarafından reddedildi. 1996 yılında kitabı Barry Cunningham beğendi ve Bloomsbury Yayınevi tarafından hakları 1.500 Pound karşılığında alındı. Haziran 1997'de basıldı ve hiç kimsenin beklemediği bir hızla satıldı. Böylece Rowling için kötü günler geride kaldı. Fransızca öğretmenliğini bıraktı ve kendini kitaplara yazmaya verdi.

    2. Kitap, Harry Potter and The Chamber of Secrets / Harry Potter ve Sırlar Odası Temmuz 1998'de Birleşik Krallık'ta, Haziran 1999'da ABD'de, 3. kitap, Harry Potter and The Prisoner of Azkaban / Harry Potter ve Azkaban Tutsağı , Temmuz 1999'da Birleşik Krallık ve ABD'de yayınlandı.

    Harry Potter serisinin ilk üç kitabı New York Times’ın en çok satanlar listesinde ilk üç sıraya yerleşti. Birleşik Krallık'ta ki tüm listelerde ise kitaplar en üst sıradaydı. Rowling, 2000 yılında ki, mal varlığında 400 Milyon Pound değerinde mal varlığı belirtti. Serinin 4. kitabı Harry Potter and the Goblet of Fire / Harry Potter ve Ateş Kadehi, bir milyondan fazla ön satış yapmış, Temmuz 2000 Tarihinde ki ilk basımında 5,3 milyon satmıştır.


Harry Potter Kitap Serisi


    

    Rowling, 4 kitabın ardı ardına basımından sonra bir süre dinlendi. 2000 yılında, Kraliçe Elizabeth-II tarafından Britanya İmparatorluk Nişanı verildi. 26 Aralık 2001 Tarihinde, Neil Murray ile evlendi ve çiftin 24 Mart 2003'te oğulları David Gordon Rowling-Murray dünyaya geldi. 

    Serinin 5. kitabı Harry Potter and the Order of the Phoenix / Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı, Haziran 2003 Tarihinde, 6. kitabı Harry Potter and the Half-Blood Prince / Harry Potter ve Melez Prens, Temmuz 2005'te yayınlandı. Serinin son kitabı Harry Potter and the Deathly Hallows / Harry Potter ve Ölüm Yadigarları, Temmuz 2007'de yayınlandı. 

    Rowling bu eserlerin dışında Harry Potter dünyasında geçen 2 eser daha yazdı. 

    Harry Potter serisinin tamamı filme uyarlandı ve büyük başarılar elde etti. Serinin video oyunları da PC ve konsollara uyarlanarak satış rekorları kırdı. Kasım 2016'da ise yine büyücülük dünyasında geçen filmini kendisi yazdı. 


J.K. Rowling ve film serisinin oyuncuları ile birlikte, ilk filmin galasında


    

    Rowling, sayısız yardım faaliyetlerinde bulundu / bulunmaktadır, gerek ülkesinde gerek yurtdışında çocuklar ile ilgili yardım faaliyetleri ve kuruluşlara destek olmaktadır. 2008 yılında İşçi Partisi'ne 1 Milyon Pound bağışta bulunan yazar, Brexit sürecinde AB'de kalma yanlısı bir tutum sergiledi. 

Bibliyografya

    Harry Potter Serisi

    - Harry Potter and the Philosopher's Stone (26 Haziran 1997)
    - Harry Potter and the Chamber of Secrets (2 Temmuz 1998)
    - Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (8 Temmuz 1999)
    - Harry Potter and the Goblet of Fire (8 Temmuz 2000)
    - Harry Potter and the Order of the Phoenix (21 Haziran 2003)
    - Harry Potter and the Half-Blood Prince (16 Temmuz 2005)
    - Harry Potter and the Deathly Hallows (21 Temmuz 2007)

    Harry Potter veya Büyücülük Dünyası Eserleri

    - Fantastic Beasts and Where to Find Them - Hikaye (1 Mart 2001)
    - Quidditch Through the Ages (1 Mart 2001)
    - The Tales of Beedle the Bard  (4 Aralık 2008)
    - Harry Potter and the Cursed Child - Tiyatro Oyunu (31 Temmuz 2016)
    - Short Stories from Hogwarts of Power, Politics and Pesky Poltergeists (6 Eylül 2016)
    - Short Stories from Hogwarts of Heroism and Dangerous Hobbies (6 Eylül 2016)
    - Hogwarts: An Incomplete and Unreliable Guide (6 Eylül 2016)
    - Fantastic Beasts and Where to Find Them - Film Senaryosu (19 Kasım 2016)

    Cormoran Strike Serisi

    The Cuckoo's Calling (18 Nisan 2013)
    The Silkworm (19 Haziran 2014)
    Career of Evil (20 Ekim 2015)









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder