5 Ağustos 2016 Cuma

Galler Siyasi Yapılanması




      Galler, Birleşik Krallık ülkesini oluşturan 4 ülkeden birisidir.  Galler, doğusunda İngiltere ile komşu, batısında ve kuzeyinde İrlanda Denizi, güneyinde Bristol Kanalı ile çevrili bir yarımadadır. İsmi İngilizce; Wales, Galler dilinde; Cymru.








      Galler 1536 yılına kadar bağımsız bir krallıktı. Rhuddlan'ın çöküşünden sonra, İngiltere ile İngiltere Krallığı adı altında birleşti. Birlik Yasası-1707, Birlik Yasası 1801 ile bu birleşme yenilenmiş oldu. 

      1997 referandumundan sonra Galler Hükümet Yasası-1998 ve Galler Hükümet Yasası-2006 ile Galler'in siyasi yapılanması bugünkü şeklini aldı.

      Galler'in kendine ait bir bayrağı ve arması vardır. Bayrak beyaz-yeşil zemin üstüne tarihi Welsh Dragon/Galler Ejderhası olarak bilinen koyu kırmızı figürden oluşur. Fakat Galler bayrağı, Birleşik Krallık bayrağında temsil edilmez. Bunun en temel sebebi, bugünkü Galler bayrağı, bayrak olarak 1800'lerin sonundan itibaren değer kazanmaya başlamıştır. Bu tarihten önce bayrak değişik varyasyonlarda bir simge ve sembol olarak görülüyordu.

      (Bkz: Union Jack)


Galler Bayrağı


      
Kraliyet, Galler Arması


     Galler devlet lideri Majesteleri Kraliçe Elizabeth-II'dir. Kraliçe tüm ülkenin olduğu gibi Galler'in de bütünlüğünü ve liderliğini temsil etmekle beraber, Birleşik Krallık'a bağlılığı temsil eder. 

      Yürütme erkini Welsh Government/Galler Hükümeti temsil eder. Galler yürütme erki, Birleşik Krallık içinde en dar yetkilere sahip olan parçasıdır. Hükümet, First Minister/İlk Bakan ve Kabine tarafından temsil edilir. 

      Kabine:
      
      - İlk Bakanlık
      - Ekonomi Bakanlığı
      - Sağlık ve Spor Bakanlığı
      - Eğitim Bakanlığı
      - Topluluk ve Çocuk Bakanlığı
      - Yerel Yönetimler Bakanlığı
      - Çevre Bakanlığı
      - Evler Bakanlığı

      Galler Yasama erki, Galler Ulusal Meclisi ile temsil edilir.

      Galler Ulusal Meclisi Yapılanması;

     
- Sınırlı özerk tek kamaralıdır.
      - 60 Sandalyelidir.
      - 5 yılda bir yapılan seçimlerle (d'Hondt sistemi) üyeleri belirlenir.
      - Takip eden seçimden sonra ilk oturumda Meclis Başkanı ve yardımcısı seçilir.

      Meclisin yetkileri;

      - Tarım

      - Kültür faaliyetleri
      - Eğitim
      - Sosyal servisler
      - Yerel ekonomi
      - Sağlık hizmetleri
      - Spor
      - Turizm
      - Yerel ulaşım
      - Galler dili ile ilgili çalışmalar

      Galler Devlet Sekreterliği;

      Galler, Majestelerinin Hükümeti'nde (Her Majesty's Government) Galler Devlet Sekreterliği/Bakanlığı adıyla temsil edilir. Bu sekreterliğin görevi Birleşik Krallık Parlamentosu ve hükümeti ile Galler Yönetimi arasında koordine kurmak ve Majestelerinin hükümetinin Galler politikalarını yürütmektir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder